CALL US : 9316161122 ,9316171122 +91-9041189480

Enter your keyword

Indian Navy Placement Paper

Indian Navy Placement Paper:-

Gyan Sagar Institute is a well known institute with highest success rate in various competitive examinations under the guidance of well qualified teacher, students are able to learn and can clear their concept properly.We Provide the Best Indian Navy Coaching in Chandigarh. Gyan Sagar institute is one of the superior most Indian Navy Coaching center in Chandigarh the region. Gyan Sagar institute offers Indian Navy Coaching in Chandigarh Sector-34A.
download

Indian Navy Placement Paper:-

      (Indian Navy Sailors for Senior Secondary Recruits (SSR) Model Question Paper)

English Language:-   

Select the correct verb
Q1. Besides his parents, he _________also present at the function.
(A) is 
(B)was 
(C)has 
(D) has been
Ans :B
Identify the correct preposition
Q2. The thunder was accompanied ______a heavy rain.

(A)from 
(B)by 
(C)up 
(D)through
Ans :B
Choose the misspelt word.
Q3. (A) disparity 
(B)illusion 
(C)inevitable 
(D)middle
Ans :A

Fill in the blank with correct article.
Q4. _____things of beauty is a joy forever.
(A)the 
(B)a 
(C)an 
(D)none of these
Ans :A
Identify the antonym of the given word
Q.5 Embellish
(A)Sacrifice 
(B)Disfigure 
(C)Foreit 
(D)Indict
Ans :B

Give one word substitute
Q6. A well experienced person.
(A)wise man 
(B) Intelligent 
(C) Old man 
(D) Veteran
Ans: D
Q7. An accident which results in death
(A) Injurious 
(B) Dangerous 
(C)Fatal 
(D) Terrible
Ans : C

Identify the correct choice
Q8. He has purchased a bag of ____________

(A)floor 
(B)flour 
(C)flower 
(D)flaur
Ans :B
Identify the synonym of the given word
Q9. Zest
(A)pleasure 
(B)distaste 
(C)flop 
(D)encircles
Ans :A
Fill in the blank with suitable conjunction
Q10. He will never pass,______hard he may try
(A) However 
(B) Whatever 
(C) Never 
(D) Whenever
Ans :A
Form an adjective from the given word
Q11. Gold
(A)The Gold 
(B)Golder 
(C) Golden 
(D)Goldest
Ans : C
Give the plural of the given word
Q12. Hero
(A) Heroine 
(B) Heros 
(C) Heroies 
(D) Heroes
Ans
Fill in the blank with suitable word
Q13. Barking dogs____bite
(A) regularly 
(B)rarely 
(C)seldom 
(D)frequently
Ans :C
Identify the incorrect part
Q14. No boy(A)/ in his son’s class(B)/ is as bright (C)/as his son is(D)
Ans: D
Identify the meaning of the given idioms/phrases
Q15. To live in fool’s paradise
(A)to have an absolutely false conception 
(B)to create a stir
(C)to be clear 
(D)to get fairly involved
Ans :A
Identify the indirect speech
Q16. The teacher said to me, “Be regular and learn your lesson daily” The teacher:
(A) told me that to be regular and learn my lesson daily
(B) said to me regular and learn my lesson daily
(C)advised me to be regular and learn my lesson daily
(D) request me to be regular and learn lesson daily
Ans :C
 

Change the voice
Q17. It is time to buy books.
It is time__________
(A) all the books to be bought
(B) for the books to be bought
(C) for books have been bought
(D) for books are being bought
Ans :B

Read the following passage and answer Q No.18 to 20
A men who has no sense of history, Hitler declared, is like a man who has no ears or eyes”. He himself claimed to have had a passionate interest in history since his school days and he displayed considerable familiarity with the course of European history. His conversation was studied with historical references and historical parallels. More than that, Hitler’s whole cast of thought was historical, and his sense of mission was derived from his sense of history. Like his contemporary Spangler, Hitler was fascinated by the rise and fall of civilizations. He was himself born at a critical moment in European history when the liberal bourgeois world of the nineteenth century was disintegrating. What would take its place? The future lays with the ‘Jew-Bolshevik’ ideology of the masses unless Europe could be saved by the Nazi racist ideology of the elite.

Q18. Who has no ears or eyes?
(A)A man having sense of history

(B)A man who has no sense of history
(C)A man who has extra knowledge
(D)A man having passionate interest in history
Ans :B
Q19. Hitler displayed familiarity with:
(A)Scientific facts
(B)Indian history
(C)European history
(D)None of these
Ans :C
Q20. Hitler’s sense of mission was derived from :
(A)His love of mankind
(B) his sense of history
(C) Nowhere
(D) contemporary society
Ans :B

Physics:

Q1. Which of the following is the fundamental quantity?
(A)Volume 
(B) Velocity 
(C) Time 
(D) Force
Ans : C
Q2. A ball is projected with a velocity of 15 m/s making an angle of 300 with the horizontal. Calculate the time of flight of the ball ( Give g= 10m/s2 )
(A) 1.5 Second 
(B) 3.5 Second 
(C) 2 Second 
(D) 5 Second
Ans: A
Q3. The dimension formulas for impulse is same as the dimensional formula for
(A) Momentum 
(B) Force
(C) Torque 
(D) Rate of change of momentum
Ans : A
Q4. For a common base amplifier, V is the collector base battery, Ic the current in the collector circuit, Rl the resistance connected is collector circuit and Vcb the voltage across collector & base, then
(A) Vcb =Vcc + IcRL
 (B) Vcb = Vcc -IcRL
(C) Vcc = Vcb – IcRL 
(D) None of these
Ans : A
Q5. The SI unit of Universal Gas constant (R) is :
(A) Watt k-1mol-1 
(B) NK-1mol-1
(C) JK-1mol-1 
(D) erg K-1 mol -1
Ans : C
Q6 . A force of 70N gives an object of unknown mass acceleration of 20m/s2. The mass of unknown object is________.
(A) 7 Kg 
(B) 0.3 Kg 
(C) 3.5 Kg 
(D) 35 Kg
Ans : C
Q7. Zener- diode is used as :
(A) An amplifier
(B) An rectifier
(C) An oscillator
(D) A Voltage regulator
Ans : D
Q8. The magnetic flux through a 50- turn coil increase at the rate of 0.05 Wb/s. What is the induced emf between the ends of the coil?
(A) 2.5V 
(B) 5V 
(C) 3V 
(D) 7V
Ans : A
Q9. The focal length of objective of a telescope is 60 c.m. To obtain a magnification of 20, the focal length of the eye-piece should be
(A) 2cm 
(B) 5cm 
(C) 4cm 
(D) 3cm
Ans : D
Q10.Which of the following is a derived unit?
(A) Mass 
(B) Length 
(C)Time 
(D)Velocity
Ans : D
Q11.Atomic bomb is based on the principle of
(A) Nuclear Fission 

(B) Nuclear Fusion
(C) Nuclear Transition 
(D) Radio Emission
Ans: A
Q12.A weightless rubber balloon has 100gm of water in it. Its weight in water will be
(A) 100gm 

(B) 200gm 
(C) 50gm 
(D) Zero
Ans : D
Q13. If a force ‘f’ action on a mass ‘m’ produces acceleration ‘a’ then as per Newton’s second law of motion:
(A) f = ma 
(B) f = a/m 
(C) f = m/a 
(D) m = af
Ans : A
Q14. The alternating current in LCR circuit is maximum when
(A) XL =0 
(B) XC=0 
(C) XL = XC 
(D) XL
Ans : C
Q15.The efficiency of a Cornot engine working between the steam point and ice point is
(A) 28.8 % 
(B) 27.8 % 
(C) 26.8 % 
(D) 23.8 %
Ans : C
Q16. Railway tracks are banked on curves so that
(A) No frictional force may be produced between the tracks and wheels
(B) The train may not fall down inward
(C) Necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of normal reaction due to the track
(D) None of the above
Ans : C
Q17. The electromagnetic waves used in the telecommunication are_____.
(A) Ultraviolet 
(B) Infra-red
(C) Visible 
(D) Microwave
Ans : D
Q18. The momentum of a boy of 60 Kg weight running at 10 m/s is
(A) 500 Kg m/s 
(B) 600 Kg m/s 
(C) 550 Kg m/s 
(D) 450 Kg m/s
Ans : B
Q19. When an aero plane is making a loop, pilot does not fall down because his weight provides the necessary
(A) Force against gravity
(B) Centripetal force
(C) Centrifugal force
(D) Viscous force
Ans : B
Q20. A net force of 350 N acts on a body of mass 70 Kg which is initially at rest. Its acceleration is ______ m/s2.
(A) 3 
(B) 7 
(C) 5 
(D) 9
Ans : C
Q21. Two sources of sound are said to be in resonance, when
(A) They look like similar
(B) They produce sound of same frequency
(C) They are situated at a particular distance from each other
(D) They are produced by same source
Ans : B
Q22.Acceleration due to gravity decreases as we go up from the surface of the earth. Then in going below the surface of the earth it
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains constant
(D) Decreases then increases
Ans : B
Q23. Ozone layer above earth’s atmosphere will
(A) Prevent infra-red radiation from sun
(B) Infra-red rays reflected from earth from escaping earth’s atmosphere
(C) Prevent ultraviolet rays from sun
(D) Reflect back radio waves
Ans : C

For More Information Please Visit Us Website : Indian Navy Coaching 

Contact Us:

SCF 118-120,3rd Floor,Above State Bank of India

Sector-34/A,Chandigarh-160022

Call Us: 7307961122,7307861122

Website: http://www.gyansagarinstitute.com/

Gyan Sagar Institute
Review Date
Reviewed Item
Indian Navy Placement Paper
Author Rating
5

Some Toughts (4)

  1. added on 18 Feb, 2017
    Reply

    Thank you for the useful information. You might be interested in TS EAMCET Result 2017 So

  2. added on 18 Feb, 2017
    Reply

    EJOBALERTS.IN PROVIDES LATEST INFORMATION ON GOVT JOBS

  3. added on 28 Feb, 2017
    Reply

    Thank you for the useful information. Check JK Board Inter 1st Year Result

  4. added on 4 Mar, 2017
    Reply

    Nice Article. Good to see this. Bihar Board 12th Results So

Add your review

Your email address will not be published.


Notice: Undefined index: post in /home/gyan/public_html/gyansagarinstitute.com/wp-content/plugins/uji-popup/classes/class-popups-functions.php on line 121

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/gyan/public_html/gyansagarinstitute.com/wp-content/plugins/uji-popup/classes/class-popups-functions.php on line 121